بررسی اثر ویتامین ث بر میزانTotal Antioxidant Capacity در بزاق افراد سیگاری
Abstract
Background and aim: Cigarette smoke induce oral cancer by its free radicals and oxidative damage .Salivary antioxidants system are believed to have an important role in defense mechanisms against oxidative stress. Meanwhile the antioxidant role of vitamin c and its preventive effect on cancer defined already ,so this study was accomplished to elucidate the effect of vitamin c on salivary Total Antioxidant Capacity (TAoC) in smokers. Methods:In this single-blind , cross-over clinical trial , whole unstimulated saliva of 30 smokers (Pack/year 5? ) was collected , and then patients divided in to two groups randomly .In period 1,vitamin C powder(500mg)was given only to one group for 3 weeks. Then the saliva of all patients collected and a one-week wash-out considered .In period 2 , vitamin was given only to the second group. Collection of saliva was done after 3 weeks .salivary TAoC measured by TAoC kit .Data analyzed by Statistic consultant using Repeated Measured ANOVA, Paired T Test and Independent Sample T test with SPSS 16.Result: TAoC with and without vitamin c usage was 555/0 U/ml and 511/0 U/ml respectively ,but the difference was not significant( p=605/0)Conclusion: it seems that vitamin C could not increase the salivary TAoC significantly .Key word :TAoC,Saliva, Vitamin C, Antioxidant, Cigarette ,Smoke
سابقه و هدف : کشیدن سیگار به دلیل ایجاد رادیکال های آزاد که منجر به آسیب های اکسیداتیو می گردد، در ارتباط با افزایش بروز سرطان دهان می باشد .سیستم آنتی اکسیدان بزاق با صدمات ناشی از فرایندهای اکسیداتیو، مقابله می کند .با توجه به نقش ویتامین ث به عنوان ماده آنتی اکسیدان و اثرات آن بر کاهش ریسک سرطان، هدف ازمطالعه حاضر، بررسی اثر ویتامین ث، بر ظرفیت کلی آنتی اکسیدان های(Total Antioxidant Capacity:TAoC) بزاق افراد سیگاری مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی در سال1388 بود .مواد و روش ها : در کارآزمایی بالینی حاضر، که به صورتover- Cross،blind - Singleانجام شد، پس از ثبت اطلاعات از30 فرد سیگاری واجد شرایط که به روش غیر احتمالی آسان وارد مطالعه شده بودند، بزاق غیر تحریکی در زمان مشخص جمع آوری گردید.افراد بر اساس دستور مصرف به صورت تصادفی به2 گروه15 تایی تقسیم شدند، به یک گروه در دور اول، پودر ویتامین ث،500 میلی گرم به مدت3 هفته داده شد و به افراد گروه دیگر دارویی داده نشد .پس از جمع آوری مجدد بزاق از کلیه افراد و در نظرگرفتن یک هفته به عنوانout- wash، در دوره دوم به گروه نخست دارویی داده نشد و به گروه دیگرپودر ویتامین ث،500 میلی گرم داده شد .مراجعه مجدد و نمونه گیری بزاق، پس از3 هفته انجام گرفت. TAoCبزاق، با استفاده از کیت مخصوص سنجش فعالیت آنزیم توسط یک فرد کارآزموده در زمان و شرایط یکسان اندازه گیری شد .سنجش های آماری توسط آزمون هایRepeated Measured ANOVA ,paired T Test: وIndependent SampleT test انجام گردید .یافته هاTAoC :بزاق بدون استفاده از ویتامین ث،U/ml 0/511 و پس از استفاده از ویتامین ث،U/ml 0/555 بود، آزمون آماریMeasured ANOVA Repeated نشان داد، متعاقب استفاده از ویتامین ث،TAoC بزاق تغییر معنی داری ندارد .نتیجه گیری :ویتامین ثTAoC بزاق را به طور چشم گیری افزایش نمی دهد .کلید واژه هاTAoC : ، بزاق، ویتامین ث، آنتی اکسیدان، سیگار